Dier ging op 25 januari 2020 in première in DE Studio (Antwerpen) en was in het voorjaar en najaar van 2020 op tournee in Vlaanderen en Nederland.

Dier (8+)

 

Een headbangende parkiet.
Een vlinder die doet alsof ie dood is.
Een gorilla die zichzelf herkent in de spiegel.
Een krokodil die een hert uit het water redt.
Een aap die heel voorzichtig een vogel streelt.

Dier is een fysieke, kleurrijke en fantasievolle theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken en mensen die op dieren lijken.

Afgewisseld met YouTube-filmpjes en gesprekken met grote en kleine mensen doen twee acteurs een poging om op de scène dieren te worden: ze interpreteren en proberen uit, spelen met elkaar situaties na en verwonderen zich over de uitkomst. Dier gaat over grappige flamingo’s, slimme varkens en wroetende mensen. Over hoe we naar dieren kijken, hoe we ze tot mensen maken of ze juist in stukjes hakken.

Dier is geïnspireerd op onder meer het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal, die probeert om menselijk gedrag te verklaren aan de hand van dierlijk gedrag, en andersom. Voor Dier ging Tom Struyf in gesprek met Bas Haring (filosoof), Tinkebell (kunstenares), Charel Van Riet (WWF-ranger en bomenklimmer), Astrid Elburg (trainer in persoonlijk leiderschap), Dirk Draulans (bioloog en journalist), Joske Van Tiggelt (die meer dan 200 dieren heeft), Matthijs Schouten (ecoloog en filosoof) en Ruben Vandewalle (slager).

Lees hier wat theatermaker Freek Vielen schreef over Dier.

Dier is een voorstelling voor jong en oud vanaf acht jaar.